کابلهای USB یکی از عناصر ضروری دنیای مدرن هستند که دستگاههای مختلف را به یکدیگر متصل میکنند. همه ما حداقل یک کابل یو اس ابی در خانه داریم که برای شارژ گوشی یا انتقال فایل از کامپیوتر استفادهاش میکنیم. آشنایی با انواع کابل USB از آنجایی مهم میشود که میفهمیم این کابلها قابلیتهای متنوعی دارند؛ مثلاً بعضیها فقط برای شارژ گوشی موبایل استفاده میشوند، در حالی برخی دیگر امکان انتقال داده دارند. بنابراین لازم است که پیش از خرید درک درستی از نیازهایمان داشته باشیم و کابلی که مناسب کارمان است را انتخاب کنیم. در این مقاله، راهنمای جامعی برای انتخاب انواع کابل های USB براساس کانکتور، طول کابل، سرعت شارژ، نرخ انتقال داده و .. ارائه خواهیم کرد. چه از علاقهمندان فناوری باشید و چه یک کاربر معمولی، این راهنما اطلاعات ارزشمندی را در اختیار شما قرار می دهد تا در هنگام خرید کابل های USB تصمیمی آگاهانه بگیرید.
اصطلاح USB از کجا میآید و مخفف چیست؟
USB مخفف عبارت Universal Serial Bus است. این استاندارد در اصل یکی از رایجترین فناوریهای الکترونیکی برای اتصال، ارتباط و شارژ لوازم جانبی از طریق پورت و کابل است. با وجود تفاوت کابل های USB با یکدیگر، وظیفه تمام آنها انتقال داده و برق است. با این حال، نوع کانکتور و سرعت انتقال داده این کابلها را در دستهبندیهای مختلف قرار داده است.
اگر یک کابل USB را باز کنید، ۴ رنگ کابل سفید، سیاه، قرمز و سبز داخلش میبینید. رنگهای سفید و سبز وظیفه انتقال داده و سیمهای قرمز و سیاه انتقال برق را به عهده دارند. البته شما نمیتوانید قبل از خرید کابل را پاره کنید تا متوجه این موضوع شوید. بنابراین بهتر است بهخوبی انواع کابل های یو اس بی را بشناسید تا بتوانید مدلی که مدنظرتان است را بخرید.
انواع کابل های USB کدامند؟ یک راهنمای جامع و تصویری برای آشنایی با انواع کابل یو اس بی
یو اس بی ها فناوریهای جدیدی نبوده و از سال 1996 در حال تولیدند. اولین یواسبی عرضه شده تنها میتوانست با سرعت 1.5 تا 12 مگابیت بر ثانیه انتقال داده انجام دهد. در حالی که این عدد امروزه به بیش از 40 گیگابیت بر ثانیه رسیده و پیشرفت سریع این تکنولوژی را نشان میدهد. علاوهبر مشخصات نرمافزاری، ظاهر یو اس بی ها هم به فراخور قابلیتهای جدیدشان تغییر کرد است.
اصلیترین تفاوت کابل های USB با کابلهای Type Cدر این است که شما میتوانید کانکتورهای تایپ سی را از هر دو جهت وارد پورت کنید.
جالب اینجاست که پورت های یو اس بی جدید، با نسخههای پیشین هم سازگاری دارن؛ یعنی ممکن است کابلی که پارسال خریدید، به پورت دستگاه جدیدتان بخورد و دیگر نیاز به تعویض کابل نداشته باشید. این مسئله Backwards Compatible نام دارد و موجب صرفهجویی در هزینه و راحتی حال کاربران میشود.
بهطور خلاصه انواع USB Type را میتواند در لیست زیر معرفی کرد:
- USB-A
- USB-B
- USB-C یا Type-C
- Mini USB
- Micro USB
در ادامه به معرفی کابل های یو اس بی بالا میپردازیم تا ببینیم فرقشان دقیقاً در چیست. لازم به ذکر است که گاهی دو مدل یو اس بی یکسان ممکن است از لحاظ سرعت انتقال دیتا و برق کاملاً با هم متفاوت باشند. بنابراین علاوه بر آشنایی با انواع کابل یو اس بی باید ورژن آنها را هم مورد بررسی قرار دهیم.
USB A؛ یک کابل یو اس بی همه کاره
کابل USB نوع A جزو رایجترین و شناختهشدهترین انواع کابل های USB است. اکثر کابل شارژهایی که همراه با گوشی عرضه میشوند دارای یک سر USB-A هستند. شکل کانکتور USB-A مستطیلی شکل بوده و تنها از یک طرف وارد پورت میشود. البته طراحی پینهای کانکتور میتواند بسته به ورژن یواسبی کمی تغییر کند. از این نوع یو اس بی معمولاً برای اتصال لوازم جانبی کوچک به یک میزبان مانند کامپیوتر یا هاب استفاده میشود.
موارد استفاده این نوع کابل را میتوانید در لیست زیر ببینید. در هر کدام از گزینهها حداقل یک سر کابل دارای کانکتور USB A است:
- شارژرهای گوشی، ساعت هوشمند و هندزفری بلوتوث
- درایورهای فلش و هارد اکسترنال
- موس و کیبورد برای کامپیوتر و لپ تاپ
USB B؛ کمتر شناختهشده و قدیمی
تفاوت کابل های USB نوع A و B در طراحی ظاهری کانکتورهاست. سری این کابل به نسب نوع A مربعیتر بوده و لبههای مورب دارد. کابل USB نوع B به اندازه A رایج و پرکاربرد نیست و در اصل برای اتصال تجهیزاتی مانند چاپگر و اسکنر طراحی شده است. این کانکتور هم در ورژنهای متفاوت ساخته و عرضه شده؛ بهطوری که USB-B 3.0 ظاهری کاملاً متفاوت به USB-B 2.0 خود دارد.
USB C؛ کابل تایپ سی معروف و پرطرفدار
کابل USB به Type C یک فناوری کاملاً جدید و همهفنحریف است که مشکل تطابق بین دستگاهها را از بین برده است. کانکتور تایپ سی ثابت کرده که میتواند بهترین و بهینهترین یواسبی برای شارژ، انتقال داده، انتقال تصویر، صدا و خیلی از قابلیتهای دیگر باشد. تا همین چند وقت پیش تایپ سی فقط یک کابل یو اس بی برای اندروید به شمار میرفت؛ اما حالا میبینیم که خیلی از دستگاهها برای انتقال تصویر و صدا هم از آن استفاده میکنند. بهطوری که میتوان انتظار داشت تا چند سال آینده بساط HDMI های زمخت کلاً جمع شده و Type-C های ظریف جایگزینشان شوند.
کابل Type C از نظر ظاهری و فیزیکی با فناوری Thunderbolt 3 سازگار است. لازم است بدانید که هنگام استفاده از پورت Thunderbolt 3 با کابل USB Type C دستگاهها با توان 100 وات شارژ میشوند و انتقال داده نیز دارای سرعت 40 گیگابیت بر ثانیه است!
اکثر گجت های هوشمند مانند پاور بانک های جدید و هدفون های وایرلس از این کابل فست شارژ استفاده میکنند.
USB Mini-B؛ یک مدل از دور خارج شده
این مدل رابط که در سال 2000 عرضه شد در دستگاههایی مانند موبایلهای قدیمی، دوربینهای دیجیتال و کنسولهای بازی دیده میشود. استفاده از پورت و کابل یو اس بی مینی در دستگاه های جدید به ندرت اتفاق میافتد و تقریباً میتوان گفت از دور خارج شدهاند.
Micro USB؛ کابل شارژ گوشیهای قدیمی
اگر یادتان باشد قبل از اینکه فناوری تایپ سی انقدر همهگیر شود، اکثر گوشیهای اندروید با میکرو یو اس بی شارژ میشدند. میکرو یکی از انواع کابل های USB است که اکثرا در گوشیها یا هاردهای اکسترنال میبینیم. این مورد هم در ورژنهای مختلف USB تغییر ظاهری دارد؛ بهطوری که انواع کابل میکرو USB هم جداگانه به دو دسته نوع A و B تبدیل میشوند. در USB 2.0 یا نوع A کانکتور کوچک میباشد اما در USB 3.0 یا نوع B رابط به شکل حرف B انگلیسی ساخته شده است. نوع اول بیشتر ییبه عنوان شارژر گوشی و نوع دوم برای هاردهای اکسترنال استفاده میشود.
Lightning؛ یک کابل USB برای ایفون
لایتنینگ بهصورت رسمی یک یو اس بی نیست و انحصاراً در محصولات اپل دیده میشود. با این حال این کابل هم به علت قابلیت انتقال دیتا و برق بسیار به یو اس بی ها شبیه است. تفاوت کابل های USB معرفی شده معمولاً در نوع کانکتور است؛ اما در مورد آیفون این تفاوت سبب متمایز شدن لوازم جانبی دستگاههای اپل از باقی لوازم میشود. به همین دلیل انتظار میرود که اپل هم به زودی این استاندارد جهانی را بپذیرد و به جمع دستگاههای تایپ سی بپیوندد.
مقایسه انواع کابل یو اس بی از نظر ورژن و سرعت انتقال
حالا که فهمیدیم کابل یو اس بی سی چیست و چه قابلیتهایی دارد، میخواهیم در مورد تفاوت کابل های USB از نظر سرعت صحبت کنیم. کانکتورهای یو اس بی علاوه بر نوع طراحی در سرعت انتقال هم متفاوت طراحی شدهاند که به صورت خلاصه به آنها میپردازیم:
USB 1.0
اولین و قدیمیترین ورژن یو اس بی این نوع است. در یو اس بی 1 سرعت انتقال داده تنها 12 مگابیت بر ثانیه است. این کانکتور برای دستگاههایی مانند ماوس و کیبورد و بهطور کلی ابزارهای با پهنای باند کم مناسب است.
USB 2.0
این ورژن از یو اس بی که در سال 2001 عرضه شد، پهنای باند بیشتری نسبت به نسخه اولیه خود داشت. سرعت انتقال داده از 12 به 480 مگابیت در ثانیه رسید که خود قدم بزرگی در مسیر پیشرفت یو اس بی ها بود. این ورژن USB بیشتر در مواردی مانند آداپتور ویدیویی یا کابل انتقال داده استفاده میشود.
USB 3.0
کابل یو اس بی 3 نسبت به نسخه پیشین خود 10 برابر پیشرفت داشته و سرعت را تا 5 گیگابیت بر ثانیه بالا برده است. این یو اس بی برای دستگاههایی مانند هارد اکسترنال که پهنای باند بیشتری لازم دارند مناسبتر است.
USB 3.2
حدود 9 سال پس از معرفی یو اس بی 3، ورژن USB 3.2 در سال 2017 عرضه شد. با استفاده از این پورت، سرعت انتقال داده بین 10 تا 20 گیگابیت بر ثانیه افزایش یافته است. سرعت 20Gbps با کانکتورهای معمولی ممکن نیست؛ به همین دلیل USB 3.2 نسل 2×2 فقط از رابط تایپ سی استفاده میکند.